Oude Rijn 93 2312 HC Leiden

177m2
Wonen
5
Kamers
58m2
Perceel
1651
Bouwjaar
Oude Rijn 93/hoek Herengracht 136

Leiden, 17e eeuw, Gouden Eeuw, de tijd van Rembrandt en Lievens. De textielindustrie floreert, de Leidse bevolking groeit, dus stadsuitbreiding is noodzakelijk. Vanaf 1644 wordt aan de noordzijde van de stad, nabij de Zijlpoort, de singel verlegd en de Herengracht gegraven om 175 nieuwe huizen te kunnen bouwen. Een van die huizen is het Rijksmonument op de hoek van de Oude Rijn en de Herengracht, gerealiseerd in 1651. Een ‘werkhuis’ van waaruit handel in Leidse lakens en stoffen werd gedreven. In tegenstelling tot de rijk gedecoreerde woningen van de ‘heren’ uit die tijd, had een werkhuis een veel stoerder en robuuster karakter met kenmerken als moer-kinds balkenplafonds, spiltrappen en doorkijkjes om werklui in de gaten te houden. Dit pand is inmiddels 373 jaar oud en in de loop der eeuwen zo hier en daar wat aangepast maar een groot deel van monumentale elementen is nog steeds aanwezig.

Het woonhuis met deels gepleisterde lijstgevel staat in het monumentenregister geregistreerd als Rijksmonument onder nummer 25290 en 24801 met de omschrijving: ‘Monumentaal hoekpand 17e eeuw, onder zadeldak, dat aan de voorzijde schildvormig beëindigd is. Souterrain waarboven een insteekverdieping. Vormt een geheel met het pand Oude Rijn 93.’

In 1807 is ruim een eeuw Leidse geschiedenis verloren gegaan tijdens de Leidse buskruitramp. We pakken de draad weer op in 1832. Bekend is dat in dat jaar het huis aan de Herengracht eigendom was van ‘kledermaker’ Nicolaas Vorst. In 1878 kreeg het een winkelfunctie: een slijterij met tapvergunning en rond 1900 is de ruime hal in gebruik als tabakswinkel. In 1920 ging de heer S. de Roos er rookartikelen verkopen en vermoedelijk heeft hij de eerste sigaretten gevelreclame (een eerdere versie van de Miss Blanche-reclame en later een ‘Pirate cigarettes’-reclame) laten aanbrengen. Op de gevel aan de Herengrachtzijde prijkt nu nog steeds de, in heel Leiden bekende en meest gefotografeerde, uit de jaren ’30 daterende Miss Blanche gevelreclame van een rokende dame in ruiterkostuum. Een oorspronkelijk ontwerp van kunstenaar Vilmos Huszâr uit 1927 en gerestaureerd in 1992 aan de hand van een origineel sigarettenpakje uit 1936.

Terug naar het heden. Het royale 17e-eeuwse Rijksmonument aan de Oude Rijn/hoek Herengracht ligt op de kruising van waterwegen en heeft een schitterend wijds uitzicht over onder meer de haven en de Oude Herengracht. Deze zeer lichte, karakteristieke en uitstekend onderhouden woning met maar liefst zes woonniveaus beschikt o.a. over een zeer ruime, hoge hal, gezellige woonkeuken en toilet in het souterrain, een opkamer met bedstee (slaapkamer 1) en badkamer (tussenverdieping), een riante U-vormige woon-werkkamer, een master bedroom (slaapkamer 2) met ruime badkamer en een zolder die opgedeeld is in een slaapgedeelte (slaapkamer 3) en een berging/CV-opstelling.

Een ideale, direct te betrekken woning voor monumentenliefhebbers die bovendien graag aan doorgaand vaarwater willen wonen op een van de mooiste plekjes in hartje Leiden, buiten de loop van het uitgaansleven maar wel nabij alles wat het wonen in de binnenstad zo aantrekkelijk maakt, waaronder winkels (Albert Heijn om de hoek), restaurants, terrassen en musea. Het pand ligt op loop-/fietsafstand van openbaar vervoer en het station van Leiden. De A4 en A44 naar Amsterdam en Den Haag zijn goed te bereiken. Vrijwel alle stads- en streekbussen komen door de Leidse binnenstad. Elke paar minuten gaat er een bus naar het Centraal Station van Leiden, waarvandaan u binnen een kwartier naar Den Haag en Schiphol reist en in nog geen half uur naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
De historische binnenstad van Leiden is de op één na grootste van Nederland en staat bekend om de rijke geschiedenis met oude grachten, stadspoorten, maar liefst 88 bruggen, molens, kleine steegjes, hofjes, een burcht, het groene Singelpark, musea en nog veel meer. Hier vindt u allerlei stedelijke voorzieningen in een compact gebied bij elkaar. En wist u dat Leiden op Amsterdam na het meeste water binnen haar poorten heeft stromen; in totaal 28 kilometer aan grachten en singels. Leiden staat sinds vorig jaar niet voor niets op plek drie van aantrekkelijkste steden om te wonen (Bron: jaarlijks onderzoek ‘Atlas voor gemeenten’ van onderzoeksbureau Atlas Research mei 2023).
Begane grond
Begane grond:
Twee voordeuren (één aan de Oude Rijn-zijde en één aan de zonnige Herengrachtzijde) bieden toegang tot de imposante, bijna vijf meter hoge hal met moer-kinds balkenplafond, originele Franse plavuizen vloer en houten lambriseringen, meterkast. Vanuit de hal heb je een doorkijk naar de gezellige authentieke keuken met AGA-fornuis in het souterrain. De ramen in de hal zijn in 2022 (met vergunning) vervangen door ramen met 6-vlaksverdeling (als in 1900) voorzien van monumenten-isolatieglas.

Souterrain:
Vanuit de hal geeft een kleine houten trap (3 treden) naar beneden toegang tot een gang met originele bakstenen muur en plint van Delftsblauwe tegeltjes. Van daaruit een open doorgang naar de keuken en weer een trappetje omhoog naar het toilet.
Toilet: Modern, ruim toilet met fontein met Belgisch hardstenen vloer en betegeld tot aan het plafond met metrotegeltjes, antieke opgeklampte deur met handgeschilderde afbeelding van Miss Blanche.

Keuken:
Sfeervolle, geheel in stijl van de woning gemaakte woon-/leefkeuken voorzien van een professioneel gietijzeren AGA-fornuis, maatwerk keukenblok in rechte opstelling met zwart natuurstenen werkblad, (originele) witjes, Franse plavuizen vloer, maatwerk vitrine-/keukenkasten en vaste voorraadkast met originele opgeklampte deur. De drie 4-vlaksramen (2 schuivend) zijn in het kader van verduurzaming voorzien van 8 mm Fineo vacuüm isolatieglas (2023).

Opkamer/insteekverdieping:
Vanuit de grote hal komt u via een gestoffeerde trap een halve verdieping hoger in de opkamer die voorzien is van drie grote 6-vlaks ramen (2 schuivend), een houten strokenparket, een sierschouw, een ruime bedstede (1.40 m breed) voorzien van bergladen en bovenkast, een badkamer met wastafelmeubel, spiegel(verlichting) en kwartronde douche met spatdeuren en thermokraan, elektrische ventilatie. Deze lichte etage heeft een prachtig uitzicht over de Herengracht en de Kleine Havenbrug.

Eerste verdieping:
Hal met trappenhuis. Riante U-vormige woonkamer voorzien van 100 jaar oude massief eiken brede vloerdelen, geëmailleerde Canadese houtkachel, vaste boekenwand (eiken), drie grote schuiframen met roedeverdeling aan Herengracht- en twee aan Oude Rijn-zijde, origineel balkenplafond, vaste open kast, strakke wandafwerking, radiatoren met ombouw. Deze open ruimte biedt mogelijkheden voor het creëren van een extra slaapkamer of aparte werkkamer.

Tweede verdieping:
De originele houten spiltrap komt uit op een ruime overloop voorzien van een Velux dakvenster, houten strokenparket, een wasmachine-/drogeropstelling in maatwerk kast, op maat gemaakte (kleding)kastenopstelling in L-vorm, balkenplafond met monumentale spantconstructie in zicht, steektrap naar zolderverdieping.
Vanuit de overloop betreedt u de zeer ruime hoofdslaapkamer die voorzien is van een houten strokenparket, twee 4-vlaks schuiframen met Fineo vacuüm-isolatieglas (2023) aan Oude Rijn-zijde, een groot Velux dakvenster, een vintage chromen plafondventilator, balkenplafond en de spantconstructie in zicht.
Aan de andere zijde van de overloop bevindt zich de royale badkamer met Belgisch hardstenen vloer, een hangend toilet, een op maat gemaakt badkamermeubel met dubbele wastafels en zwarte kranen (2021)en een spiegel met verlichting, een hoekbad en een douche, dakkapel met houten kozijn voorzien van dubbelglas kiep/kantelramen (vernieuwd in 2021) en lichtkoepel, een groot Velux dakvenster, elektrische afzuiging, balkenplafond en wederom de spantconstructie in het zicht.

Zolderverdieping:
De zolderverdieping is vanuit de overloop te bereiken met een vaste houten steektrap en is uitstekend geschikt als kinderkamer met ruime stahoogte en voorzien van een valluik over het trapgat, vloerbedekking met daaronder isolatie en houten vloerdelen, twee Velux dakvensters, geïsoleerde kap, spantconstructie in zicht. Aparte bergruimte met CV-opstelling onder een nog originele onbeschoten kap.



Details
- Bouwjaar 1651
- Rijksmonument gerestaureerd in 1979, volledige dakrenovatie in 1986 (zadeldak met originele oudhollandse dakpannen)
- Gebruiksoppervlakte wonen 177 m2
- Overige inpandige ruimte 9 m2 (zolderverdieping)
- Inhoud woning 666 m3
- Perceel 58 m2
- Vele authentieke details
- Instap klaar en uitstekend onderhouden
- Zes woonniveaus met o.a. (hal ca. 5 m hoog), riante woonkeuken met AGA-fornuis (walhalla voor de thuiskok) in het souterrain, een opkamer, een U-vormige woon-werkkamer met grandioos uitzicht, 3 (slaap)kamers, 2 badkamers, 2 wc’s en een ruime slaap-/bergzolder
- Aantal slaapkamers 3 (mogelijkheid tot creëren 4e slaapkamer)
- Parkeervergunning, bezoekersvergunning en betaald parkeren
- Altijd voldoende parkeermogelijkheden voor de deur
- Mogelijkheid voor huur parkeerplek in particuliere parkeergarage (op 250 meter afstand van de woning)
- Door gemeente Leiden gedoogd terras/tuin (al 22 jaar) op de kade van de Herengracht. Drijvend/varend terras o.b.v. persoonsgebonden vergunning. Drijvend terras blijft achter bij de woning. De nieuwe eigenaar kan hiervoor zelf een ligplaatsvergunning bij de gemeente aanvragen
- Directe verbinding met open vaarwater (plassen en meren w.o. Kaag en Vlietlanden)
- Rijksmonumenten zijn uitgezonderd van een energielabel. Echter heeft dit monumentale pand o.a. een deels van binnenuit geïsoleerde kap, gedeeltelijk dubbel-/isolatieglas (hal/souterrain/hoofdslaapkamer/badkamer/overloop/zolderkamer), HR-combiketel (Nefit 2021), houtkachel en close-in boiler 30 liter (2022)
- Schilderwerk buitenzijde 2021, liggende delen 2023
- Vele roerende zaken blijven achter (zie daarvoor lijst van zaken!)
- Bouwkundige keuring d.d. 25 augustus 2023 ter inzage
- Diverse mogelijkheden voor aanvragen (en ook krijgen!) van subsidies voor bijvoorbeeld onderhoud en verduurzaming
- Oplevering in overleg

Koopakte
- voor woningen ouder dan 30 jaar is de ouderdomsclausule van toepassing
- voor woningen gebouwd voor 1993 is de asbestclausule van toepassing

Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Prijs per m2
€ 5.621
Aangeboden sinds
15 april 2024
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Grachtenpand, hoek woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1651
Soort dak
Zadeldak
Staat van onderhouden binnen
Uitstekend
Staat van onderhouden buiten
Uitstekend

Oppervlakte en inhoud

Perceeloppervlakte
58 m2
Inhoud van de woning
666 m3
Oppervlakte overige inpandige ruimten
9 m2

Indeling

Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
3
Aantal woonlagen
6
Voorzieningen
Ventilatie, alarmsysteem, kabel-tv, glasvezel, rookkanaal, dakraam

Buitenruimte

Balkon
Nee
Schuur/berging
Nee

Maandlasten berekenen

De maandlasten voor je woning bestaan uit meer dan alleen de hypotheeklasten. Hieronder vind je een overzicht van de bijkomende kosten en lasten. Zo weet je precies wat je huis per maand gaat kosten. En met de handige vergelijkers kun je ook nog eens snel de beste deals sluiten!

  • Kaart
  • Streetview